Oscar Pistorius może pobiec w finale sztafety

Oscar Pistorius może pobiec w finale sztafety

Dodano:   /  Zmieniono: 
Oscar Pistorius (w środku), fot. PAP/EPA/DIEGO AZUBEL
Oscar Pistorius, zawodnik z amputowanymi kończynami, może jednak pobiec w olimpijskim finale igrzysk w Londynie, po tym, jak sędziowie dopuścili sztafetę RPA 4x400 m do startu jako dziewiąta ekipę, choć nie ukończyła eliminacji.

Na drugiej zmianie Ofentse Mogawane zderzył się z Kenijczykiem Vincentem Kiilu i upadł na bieżnię, w wyniku czego mocno stłukł bark i wycofał się z rywalizacji.

Jednak po rozpatrzeniu protestu działaczy RPA sędziowie postanowili awansować tę sztafetę do finału, w którym pobiegnie jako dziewiąta ekipa.

Pistorius jest pierwszym w historii lekkoatletą, który po amputacji kończyn wystąpił w igrzyskach. Stracił obie nogi w wieku 11 miesięcy w wyniku wrodzonej wady. 15 lipca 2007 roku, w mityngu IAAF w Sheffield, startując na specjalnych protezach wystąpił jako pierwszy niepełnosprawny sportowiec razem ze sprawnymi lekkoatletami. W 2008 roku Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu (CAS) uznał, że może brać udział w igrzyskach.

W Londynie pobiegł wcześniej na 400 m, uzyskując 23. czas na 24 startujących w półfinałach.

Polska sztafeta 4x400 m nie zakwalifikowała się do finału.

mp, pap
+
 0

Czytaj także