O stołówce w wiosce olimpijskiej stało się głośno za sprawą nagrania, jakie zamieściła na Instagramie Zofia Klepacka. Żeglarka zwróciła uwagę na przesłony, które mają minimalizować ryzyko zakażeniem koronawirusem. Brązowa medalistka olimpijska z Londynu pochwaliła się przy okazji śniadaniem, które można uznać za raczej standardowy posiłek. Nie zabrakło w nim pieczywa, wędliny, owoców i warzyw.
Ziemniaki jedzone pałeczkami
Nieco bardziej egzotycznie wygląda posiłek Patryka Dobka, który do startu na igrzyskach przygotowuje się w mieście Kaminoyama. Biegacz zdecydował się na warzywa, ser oraz coś, co wygląda jak owsianka. Nie zabrakło również banana, który stanowi zdrowy zastrzyk energetyczny i jest stałym punktem diety wielu sportowców.
Swoim obiadem pochwaliła się Joanna Jóźwik, która wcześniej zaprezentowała kibicom niespodziankę, jaka czekała na nią w toalecie. Mowa o kapciach, których założenie jest elementem miejscowej kultury. Tym razem zawodniczka pokazała ziemniaki, jakie jadła... pałeczkami. „Kuchnia polsko-japońska” – zażartowała w opisie.
Niektórzy sportowcy pozwalają sobie również na małe przyjemności. Tak jest w przypadku Jakuba Kochanowskiego, którego nagrał Paweł Zatorski. Siatkarz do kawy zjadł loda w różowej polewie, który również zaserwowano w stołówce leżącej na terenie wioski olimpijskiej.
Obiad Joanny Jóźwik
Śniadanie Patryka Dobka
Śniadanie Zofii Klepackiej
Jakub Kochanowski z deseremCzytaj też:
Polscy tenisiści są już w Japonii. Hurkacz i Linette pozowali z symbolem igrzysk